Website verlaten?

U verlaat nu de https://www.levenmetpah.be website. Wij informeren u dat de privacy policy en cookie policy op de andere website kan afwijken van de https://www.levenmetpah.be website.

Pulmonale arteriële hypertensie

een onbekende zeldzame ziekte

Vermoeidheid, gebrek aan conditie, kortademigheid: het zijn de belangrijkste symptomen van de ziekte pulmonale arteriële hypertensie (PAH). Een moeilijk te diagnosticeren zeldzame ziekte.

Wat is Pulmonale hypertensie

Een longslagader als een dichtgeknepen tuinslang

Stuur door via e-mail

Vermoeidheid, gebrek aan conditie, kortademigheid: het zijn de belangrijkste symptomen van de ziekte Pulmonale Arteriële Hypertensie (PAH). Een moeilijk te diagnosticeren zeldzame ziekte.

Hoe ontstaat pulmonale hypertensie?
Via de longen wordt zuurstof uit de lucht opgenomen in het bloed. De longader vervoert het zuurstofrijke bloed vanuit de longen naar het hart vanwaar het via de lichaamsslagader naar het hele lichaam wordt gebracht. Wanneer de bloedvaten van de longen beschadigd raken, zoals bij pulmonale arteriële hypertensie, zorgt dit voor verdikking en verstijving van de longvaatwanden en kan dit afwijkingen veroorzaken in de vaatwand. Het gevolg hiervan is dat de druk in de longslagader oploopt. Als de druk (tensie) in de bloedvaten van de longen (pulmonaal) boven een bepaalde waarde uitkomt (hyper), is er sprake van pulmonale arteriële hypertensie.

"Leven met PH is als rijden in een auto die maar 10 km/u kan"

Pulmonale Arteriële Hypertensie is een ziekte die zich met name manifesteert in de longen. Mensen met PAH krijgen te weinig zuurstof, maar iedereen die een flinke griep heeft doorgemaakt heeft deze klachten ook. Dat maakt de ziekte lastig te diagnosticeren is. “De diagnose wordt gesteld tijdens een rechter hart echocardiografie en bevestigd met een hartkatheterisatie, waarmee de werkelijke druk in de longslagader wordt gemeten.

Stuur door via e-mail

Wat is Pulmonale hypertensie