Website verlaten?

U verlaat nu de https://www.levenmetpah.be website. Wij informeren u dat de privacy policy en cookie policy op de andere website kan afwijken van de https://www.levenmetpah.be website.

Gezond leven

GEZOND LEVEN MET PULMONALE HYPERTENSIE

Gezond leven met PAH (pulmonale arteriële hypertensie). Hoe doe je dat? Diëtist en ervaringsdeskundige Chermaine Kwant - van Weelderen geeft tekst en uitleg

Luister goed naar je lichaam

Stuur door via e-mail

Gezond leven met PAH (pulmonale arteriële hypertensie). Hoe doe je dat? Diëtist en ervaringsdeskundige Chermaine Kwant - van Weelderen geeft tekst en uitleg. Sinds haar succesvolle longtransplantatie in 2016 is zij voormalig PAH-patiënt. In het ziekenhuis waar ze behandeld werd voor de PAH, Amsterdam UMC, doet Chermaine nu promotieonderzoek naar de effecten van voeding en leefstijl op de kwaliteit van leven bij PH-patiënten.

Lekker bewegen
“Uit eigen ervaring weet ik dat regelmaat heel belangrijk is”, zegt ze. Op tijd naar bed. Niet te laat opstaan. Een vast ritme is belangrijk. Maak elke dag een wandeling. De buitenlucht is goed voor lichaam en geest. Als een gek gaan sporten is onverstandig. “Gewoon lekker bewegen.” Uit onderzoek blijkt dat regelmatig bewegen voor PH-patiënten belangrijk is voor het behoud van de conditie. Ook voorkomt bewegen dat de spiermassa afneemt. “Het beste kun je met je behandelend arts overleggen of sporten voor jou geschikt is. Het hangt namelijk af van de ernst van de klachten of het sporten positief kan werken.” Als sporten is toegestaan wordt geadviseerd om dit onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen. Die kan een programma op maat maken voor de PH-patiënt.

Kwaliteit van leven
Het allerbelangrijkste noemt Chermaine dat je goed naar je lichaam luistert. Niet over de grens gaan, want daar betaal je een hoge prijs voor. Gezond leven met PH betekent ook mentaal goed in je vel zitten. Vaak merken PH-patiënten dat de omgeving niet altijd begripvol is. Aan de buitenkant is vaak niet te zien dat iemand PH heeft. “Daar kun je somber en angstig door worden.”

Kookvideo’s en kookboek
Naast haar job als onderzoeker maakt Chermaine samen met een chef-kok en ook PH-patiënt kookvideo's en schrijft ze een kookboek. Met de video’s wil ze PH-patiënten inspireren om smaakvol te koken zonder zout en suiker. “Door op een goede manier met voeding om te gaan kun je met meer kracht in je ziekte staan. Je krijgt er meer power van op mentaal en fysiek vlak.” Over wat ze heeft meegemaakt tijdens haar ziekte schreef ze het boek ‘Ongeneeslijk positief’. Ook heeft ze haar eigen stichting opgezet: www.sicq.nl Hiermee wil ze wetenschappelijk onderzoek op het gebied van voeding en leefstijl bij ongeneeslijke ziektes mogelijk maken en inspirerende educatie verzorgen voor iedereen die met meer kracht in zijn of haar leven wil staan.

Stuur door via e-mail