Website verlaten?

U verlaat nu de https://www.levenmetpah.be website. Wij informeren u dat de privacy policy en cookie policy op de andere website kan afwijken van de https://www.levenmetpah.be website.

De reumatoloog

Met een longaandoening bij de reumatoloog? Hoe zit dat?

In een ideale wereld zou een patiënt met pulmonale arteriële hypertensie (PAH) in ieder geval één keer door een reumatoloog gezien moeten worden. Hier leest u waarom.

Wat is de rol van de reumatoloog bij vermoeden van pulmonale hypertensie?

Stuur door via e-mail

Rol van de reumatoloog bij vermoeden pulmonale arteriële hypertensie (PAH) op basis van systeemziekten
In een ideale wereld zou een patiënt met pulmonale arteriële hypertensie (PAH) in ieder geval één keer door een reumatoloog gezien moeten worden. Dat stelt een reumatoloog gespecialiseerd in systemische auto-immuunziekten. Bij deze auto-immuunziekten richt het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam, waardoor ook pulmonale arteriële hypertensie (PAH) kan ontstaan.

PAH is een progressieve en dodelijke aandoening, waarbij vernauwde bloedvaten richting de longen zorgen voor een overbelasting van het hart en kan als complicatie van auto-immuunziekten voorkomen.

Systemische auto-immuunziekten en PAH
Volgens specialisten is het van belang om door een reumatoloog gezien te worden, omdat de behandeling van een patiënt met een auto-immuunziekten meer vergt dan alleen het behandelen van de PAH. De prognose is ongunstiger en er zijn meer uiteenlopende complicaties. Als voorbeeld wordt ook de behandeling met antistollingsmiddelen genoemd die veel wordt gebruikt bij patiënten met een idiopathische vorm van PAH, maar die bij PAH geassocieerd aan systemische sclerose juist voor extra problemen kan zorgen. Systemische sclerose is een aandoening waarbij door de vaatafwijkingen en ontstekingen in de huid, gewrichten in interne organen littekenvorming en verharding optreedt.

Daarnaast hebben bijvoorbeeld sommige patiënten met Systemische Lupus Erythematosus (SLE) naast PAH-remmende geneesmiddelen ook baat bij afweer onderdrukkende medicijnen. Laatstgenoemde medicijnen zijn bedoeld om het afweersysteem wat gericht is tegen lichaamseigen cellen en eiwitten te onderdrukken.

Net als systemische sclerose is ook SLE een zeldzame auto-immuunziekte, die kan leiden tot veel verschillende klachten en verschijnselen.

Onderzoek door de reumatoloog
Het werk van de reumatoloog begint met een gesprek waarbij de medische voorgeschiedenis van een patiënt en de klachten en verschijnselen goed in kaart worden gebracht. Hierbij wordt ook gelet op zaken die voor een cardioloog of longarts minder voor de hand liggen. Voorbeelden hiervan zijn het fenomeen van Raynaud en afwijkingen aan huid, gewrichten en nagels. Een belangrijke aanwijzing ligt bij de bloedvaten bij de nagelriemen. Het lichamelijk onderzoek richt zich onder anderen hierop. Een ander onderzoek dat een patiënt mag verwachten is bloedonderzoek waarbij naar antistoffen worden gekeken.

Bij vermoeden van een systeemziekten als onderliggende aandoening van pulmonale hypertensie doet de reumatoloog vaak een nagelriemcapillairoscopie. Tijdens dit onderzoek wordt met een microscoop de kleine haarvaatjes van de nagelriemen bekeken.

Als er sprake is van een systeemziekte, bespreekt de reumatoloog met een patiënt de gevolgen daarvan en de mogelijke behandeling. In sommige gevallen levert het onderzoek geen afwijkingen op, maar kan er alsnog een risico aanwezig zijn op een auto-immuunziekte in een latere fase. Dan komt de patiënt onder jaarlijkse controle te staan van een reumatoloog.

Stuur door via e-mail